Стильні речі зі старих: дизайнерка з Тернополя створює берети та одяг, які купують навіть зірки

Опубліковано в Історія тижня 03.11.2023

Дизайнерка з Тернополя Анастасія Греса вже впродовж року займається апсайклінгом (прим. авт. — створення нових речей з старих).

Стильні берети, сумки, спідниці та багато інших речей дівчина створює з вже готових речей.  Одяг та аксесуари, створені дизайнеркою, вже поповнити гардероби відомих українських зірок, блогерок та стилістів.

Більше про власний бренд, плани на майбутнє та апсайклінг Анастасія Греса розповіла “Сороці”.

Кожна дівчинка мріє стати дизайнером одягу

Анастасія розповідає, дизайном цікавилася з дитинства.

— Я не вважаю це чимось унікальним, бо, напевно, кожна дівчинка мріє стати дизайнером одягу. Спочатку я займалася перепродажем речей з Китаю. Мені це було цікаво, я шукала більш унікальні речі — такі, яких немає в інших. Але потім зрозуміла, що з цього нічого не побудую — це не мій магазин, це просто магазин одягу з Китаю. Я хотіла щось унікальне, щось своє. Тоді вирішила, що займатимусь створенням одягу, — пригадує дівчина.

Анастасія закінчила навчання у Тернопільському кооперативному торговельно-економічному коледжі за фахом “Дизайн”, продовжила на третьому курсі у Львівській Національній академії мистецтв вже на дизайнера одягу. Пригадує, тоді було складно, бо на відміну від одногрупниць шити ще не вміла.

Після закінчення вишу дівчина планувала створювати боді, однак плани зруйнувало повномасштабне вторгнення.

Я десь пів року шукала себе. Тоді подруга з Одеси запропонувала приїхати до неї та шити разом. Ми спробували, але не склалося. Опісля я повернулася до Тернополя і була виснажена морально цією невдачею. Тоді до мене приїхала інша подруга і запропонувала щось створювати разом. Спочатку я відмовлялася через попередню невдачу, однак вона наполягала, тож ми почали творити разом, — розповідає Анастасія.

Ідею зайнятися апсайклінгом подала вона, розповідає дівчина. На прийняття цього рішення вплинула й велика кількість матеріалу — речей, куплених колись у секонд-хендах якраз для перешиву.

Роботу розпочали у липні, а вже за кілька місяців опублікували у мережі готові речі.

Ми вирішили шити спідниці, бо влітку у нас був такий настрій. Запустили свій бренд з літніми спідницями у жовтні. Звісно, попиту на них не було, але ми не здалися. Далі з’явилися сумочки, планували створювати піджаки.

Однак за два місяці спільної роботи Анастасія залишилася у проєкті сама  — подруга пішла іншим шляхом.

— Я не очікувала такого повороту подій. Спочатку дуже засмутилася і хотіла все кинути. Вона більше працювала з пошивом речей, а я — над створенням дизайну, тож в грудні мені довелося вчитися шити.

Близько 5-ти годин на створення берета

Зараз дівчина самостійно створює сумочки та берети. Каже, ця робота тривала та кропітка, тож делегувати її не вийде. 

У створенні спідниць допомагає швея.

Пошиття однієї з найпопулярніших моделей беретів займає 4-5 годин, каже Анастасія.

— Спідниця — менш кропітка. На неї можу витратити кілька годин за умови, що є все потрібне і розмір підходить. Якщо ж ні, то на пошуки матеріалів можу витратити й більше тижня. У береті потрібно підібрати матеріали, порізати їх, скріпити між собою, зшити правильно, пришити підкладку та бірочку. Роботи там багато, — говорить дизайнерка. — На берет з різного деніму можу витратити від 3 до 5 годин, адже інколи буває складно підібрати тканину чи робота може не йти. Якщо однотонний, то орієнтовно дві години. Є ще берет з нитками, він також потребує немало часу — орієнтовно 4-5 годин. Створення сумки займає 5-7 годин. Це досить довгий і клопіткий процес. Хочу, щоб воно виглядало ідеально, вкладаюся в кожну річ, — говорить дизайнерка.

На створення речей надихають друзі

Дизайнерка розповідає, що на створення деяких речей її надихнули друзі або знайомі.

— Одна з найпопулярніших зараз у мене моделей — берет з ниточками. Перша його версія була чорною з червоними нитками. Я не планувала це шити, однак мій друг сказав, що хоче берет мого дизайну. Я хотіла, щоб річ була саме для нього. Точно знала, що там будуть чорний і червоний. Тоді з’явилася ідея з ниточками — для мене це виглядало енергійно та пристрасно, — розповідає Анастасія. — Другові він теж сподобався, але виявився замалий. 

Берет для Злати Огнєвіч

До головних уборів любов зберегла з дитинства, каже Анастасія.

— З дитинства у мене була колекція різних капелюшків, потім перейшла на берети. В моїй колекції їх було 3. Минулої весни хотіла купити ще один, але не могла знайти.  Тож подумала, якщо я вже шию, може спробувати створити берет? Пошила, закинула в Інстаграм, отримала багато позитивних коментарів. Перший встигла купити подруга, —  розповідає Анастасія Греса. 

А вже невдовзі берет Анастасії Греси доповнив образ для фото відомої української співачки Злати Огнєвіч. 

— Мені написала стилістка з пропозицією пошити сумочку з деніму для Злати Огнєвіч. Спочатку я не повірила, але з її профілю у соцмережах зрозуміла, що вона дійсно працює з зірками. Тож вирішила подивитися, що з цього вийде. До сумочки запропонувала берет, адже до образу потрібен головний убір. З беретом він виглядатиме краще. Вона спочатку відмовлялася, але я запропонувала пошити і відправити. Якщо підійде — чудово, якщо ні — нічого, я переживу. Після цього вона погодилася.

Вже згодом виявилося, що сумку шиє інший дизайнер, тож від тернополянки чекали лише берет.

— Коли стилістка отримала берет, написала: “Навіть не впевнена, чи мені хочеться, щоб він підійшов Златі. Я б його собі залишила”. Тож я запропонувала пошити їй теж у подарунок. Я стежу за нею у Інстаграм. Бачу, що зараз вона часто одягає мій беретик. Звісно, що це приємно, — розповідає Анастасія. — Златі берет теж підійшов. Він додає образу родзинки. Наскільки я знаю, вона забрала його собі після зйомки. 

Нові речі та плани на майбутнє

Зараз дівчина працює над створенням нових моделей  — апсайклінг-сорочок, шоперів та суконь, створених “з нуля”.

— Коли я почала працювати сама, було складно втілювати нові ідеї — не вистачало часу. Я цілими дня шукала матеріали і шила. Бажання створювати щось нове було, але не було на це ні сил, ні вільного часу. Але в жовтні я вирішила створювати нові дизайни, — розповідає дизайнерка. 

Нові сорочки, як і шопери, будуть унісекс. Дизайнерка каже, хоче створювати речі не лише для жінок, а й для чоловіків. 

— В планах створювати все, що мені подобається. Я не хочу себе обмежувати лише беретами чи сумками. Не хочу зупинятися лише на апсайклінгу. Мої речі — це про мене, в першу чергу. Я хочу творити те, що мені подобається.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

01.05.2024 soroka
Волонтери «Української команди» відправили допомогу воїнам на Херсонський та Донецький напрямки
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відправив чергову допомогу на фронт. Медикаменти та побутові…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.