"Ще більше зрозуміла війну": співачка з Тернопільщини виступила перед воїнами на прифронтових територіях

Опубліковано в Історія тижня 15.09.2023

Влітку співачка з Коропця Віталія Грицак впродовж трьох днів виступала на прифронтових територіях. На концертах для військовослужбовців дівчина співала про рідне та близьке дому, аби кожен міг згадати про щось своє.

Всього Віталія Грицак виступила на шістьох концертах у Донецькій та Запорізькій областях.

Більше про роботу на прифронтових територіях Віталія Грицак розповіла “Сороці”.

Артистка каже, на схід поїхала у рамках “Культурного десанту”.

— Все почалося з того, що у день народження мені написав Коля Сєрга (ідейний натхненник) з пропозицією попрацювати на півдні в “Культурному десанті”. Я тоді знала про цей проєкт, бачила виступи виконавців, які їздили на фронт, і для мене це виглядало потужно, — розповідає Віталія.  — Знадобився місяць, щоб зрозуміти, що це мені дасть і воїнам, чи вистачить мені сили і чи не завадить страх. Десь в кінці липня я поїхала з  “Культурним десантом” на концерти. 

Віталія розповідає, репертуар для цих концертів підбирала ретельно.

— Це дуже і дуже суттєва річ. До початку виступів у “Культурному десанті” мені сказали, обираючи пісні, ставити собі запитання: чому саме зараз і тут ти маєш це заспівати, а воїни — почути? І я справді думала про це. Тож вирішила не співати багато патріотичних пісень, а щось рідне, близьке до дому. Щоб в музиці кожен згадав про своє, — говорить дівчина. — Співала пісню про дитинство, бо впевнена, що воно в нас всіх схоже. Про маму, її любов та закрутки та “Чом тобі вороже не спиться?”, яку на мій подив багато воїнів підспівували.

На концерти приходили зазвичай 30 і більше воїнів — інколи міг бути цілий підрозділ або кілька, а могло прийти лиш кілька захисників. 

Коли їхала туди, думала, чи потрібні їм пісні там, коли вони практично на межі життя і смерті. Але на першому ж концерті розвіялися всі мої побоювання. Після нього до мене підійшли наші воїни. Я бачу в них сльози на очах і вони кажуть: “Дуже дякуємо. Це найкраще, що ми чули за останній рік”, — пригадує Віталія Грицак. — Тоді я зрозуміла, що їм це потрібно, як перезавантаження. Як повторне нагадування про те, що ми їх тут чекаємо, пишемо пісні про них і вірші.

Співачка каже, під час роботи на прифронтових територіях ще більше відчула війну. 

Поїздка надихнула та подарувала ідеї для віршів та пісень.

— Ця поїздка розвіяла дуже багато моїх стереотипів. Їдучи на Запоріжчину, думала, що молодь та діти виїхали, життя майже немає, магазини та пошти не працюють. Однак  хоч повітряні тривоги там майже не затихають, люди живуть кожним днем. Теж саме стосується прифронтових позицій. Люди живуть там, не хочуть покидати рідні домівки (особливо старше покоління). Для мене було не так дивно побачити людей з автоматами, як жінку яка сапає на городі, — говорить Віталія Грицак. — Мені це дало можливість ще більше зрозуміти війну. Я була щаслива зазирнути в очі людей, які захищають нас. Побачити, в яких вони умовах. Запевнилася, що ми реально в безпеці, попри все.

Впродовж осені Віта Грицак планує вдруге поїхати з концертами на прифронтові території.

Поки виконавиця працює над створенням свого першого альбому, який випустить у світ, як перша артистка лейблу JERRY HEIL — NOVA.

— У мене були різні пропозиції, які не надихали, я не відчувала що це моє. Але коли познайомилася з JERRY HEIL та директором лейблу зрозуміла, що це люди з якими в нас дійсно спільні цінності. Зокрема, музична освіта дітей та розвиток української музики. Яна (JERRY HEIL) безкорисливо в цьому зацікавлена  і це мене підкупило. У нас дружні стосунки. Зараз ми працюємо над музикою для мого першого альбому.

У перші дні вересня Віталія Грицак випустила свою пісню “Такі дорослі”. Її коропчанка присвятила як випускникам, так і тим, хто навчався в школі колись або навчається зараз.

— Це перша моя робота в рамках лейблу. Можу сказати що це — перша видана мною пісня, за яку я не переживала, бо відчувала підтримку і опору лейблу, підтримку команди, — каже Віталія. — В альбом увійдуть всі мої історії — “Що я б сказала собі маленькій”, “Як я розповім внучці про війну”, пісня про маму, “Такі дорослі” і ще багато нового матеріалу, який я ще ніде не викладала. Сподіваюся, що він сподобається слухачам.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

01.05.2024 soroka
Волонтери «Української команди» відправили допомогу воїнам на Херсонський та Донецький напрямки
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відправив чергову допомогу на фронт. Медикаменти та побутові…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.