“В портреті видно особистість”: тернопільська художниця малює захисників України

Опубліковано в Життя краю 22.02.2024

Тернопільська художниця Наталія Басараб створює портрети захисників.

Благодійний проєкт “Їхні очі дивляться в душу” мисткиня почала втілювати в життя понад пів року тому.

– Малюю я все життя і хоч працюю різних жанрах мистецтва, найбільше люблю відтворювати людей – в портретах та в ляльках. Люблю дивитися на них, розгадувати їх. На полотні завжди можна відобразити натуру людини, її особистість. Якщо художник цього не робить, портрет ніколи не буде повноцінним. Я завжди вивчаю людину, перш ніж намалювати, – говорить Наталія Басараб.

Художниця каже, все розпочалося зі спілкування з знайомим захисником. Саме його портрет став першим у проєкті.

Він мені подзвонив і просто хотів поспілкуватися. Отримав поранення, тож його переповнювали негативні емоції. Таким чином я вирішила віддячити захисникам, – говорить художниця. – Мені це цікаво та приємно робити, до цього лежить душа.  Велика повага до наших воїнів, яку я можу втілити у портрети.

Кілька портретів Наталія Басараб зробила з фото. Крім того, мисткиня приїжджала до поранених воїнів, що проходять лікування у Тернополі, та малювала їх портрети.

– Я дуже хвилювалася адже не знала, як вони мене зустрінуть і як поводитися. Проте все пройшло дуже добре. Ми спілкувалися, вони були у піднесеному настрої і мене це, напевно, найбільше вразило. Отримавши поранення, вони так щиро і глибоко радіють життю. Їм було цікаво спостерігати, як я малюю, займали чергу на портрети, порівнювали, чи схожі. Були ті, кого малювали вперше,пригадує Наталія Басараб. – Один воїн був з Перу, з ним спілкувалися через онлайн-перекладач, інший, з чубом, – з Дніпра. Це була дуже цікава зустріч, яка принесла радість і мені, і їм.

На один портрет мисткиня витрачає не більше, аніж пів години.

Взагалі я стараюся робити це якомога швидше, здебільшого  виходить за 20 хвилин. Малюю пастеллю, тож виходить дуже швидко. В них є така собі недовершеність, але в цьому вся родзинка,говорить художниця. – Знаю, що людина не буде довго сидіти в одній позі, особливо, якщо ми говоримо про поранених, адже їм позувати важче.

Скільки портретів створила сказати складно, зізнається художниця. Готові роботи вона дарує воїнам. 

Роботи з проєкту “Їхні очі дивляться в душу” вже неодноразово були презентовані на виставках. Перша відбулася у Тернопільському обласному об'єднанні Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Т. Шевченка, друга – в Українському Домі “Перемога”. Пізніше роботи були представлені у ЗУНУ.

Крім того, художниця створила портрети військовослужбовців разом з їхніми дружинами в рамках проєкту до Дня святого Валентина втіленого спільно з поетесою Марією Карпик.

Таким чином мисткині хотіли підтримати воїнів та їхніх дружин та привітати пари з Днем закоханих.

Зараз мисткиня зізнається, що найбільше хоче знову відвідати поранених захисників.

– Мене це взяло за душу, відчуваю, що я там потрібна, – підкреслила Наталія Басараб.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

30.04.2024 Катерина Шаблій
В Одесу на вихідні: де варто побувати і що подивитися
Одеса входить до найпопулярніших туристичних міст України, оскільки в ній розташована величезна кількість архітектурних та…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.