«Немає росіян – немає сліз»: жителька Тернопільщини пікетувала під штаб-квартирою ОБСЄ у Відні

Опубліковано в Актуально 23.02.2023

Сьогодні у Відні українці провели пікет проти участі росії в зимовій сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ.

Під штаб-квартирою організації, біля входу у конгрес-центр Hofburg, учасники акції закликали ПА ОБСЄ виключити зі свого складу країну-терориста – рф та повністю «обірвати» усі контакти з цієї державою.

Участь у протесті взяла Оксана Яворська – жителька Тернопільщини, яка зараз мешкає в Австрії.

Жінка розповіла «Сороці», як пікетувальників зустріли кортежі з іноземними делегатами.

– Десь наприкінці січня «сплила» інформація про те, що російська делегація приїжджає на парламентську асамблею ОБСЄ у Відні. Ми, українці, які опинилися у Відні, не могли залишити це без реакції. Громадська організація Unlimited Democracy організувала в поліції дозвіл на нашу акцію протесту, яка відбулася сьогодні, 23 лютого, каже Оксана Яворська.

Жителька Тернопільщини розповіла, що правоохоронці дозволили пікет, однак нечисленний. Загалом взяти участь в акції могли лише два десятки людей.  

– Ми стояли з плакатами і зустрічали різні делегації. Вони проїжджали повз нас на броньованих машинах та читали гасла на плакатах. Американці, латвійці, канадійці та представники інших європейських делегацій підходили і висловлювали свою підтримку. Українська делегація стояла разом з нами аж до самого початку самміту. Вони активно роздавали коментарі пресі, робили стріми, розмовляли з активістами, – зазначила Оксана Яворська.  

Дехто з іноземних делегатів навіть давав пікетувальникам свої візитівки, щоб допомогти.

– Вони всі читали нашу лозунги, фотографували їх. На плакатах ми писали: «Немає росіян – немає слз»; «Як ви можете сидіти за одним столом із вбивцями? Хто наступний – Австрія? Словаччина? Італія?». В такий спосіб ми натякали делегатам, що бездіяльність призведе до того, що російський чобіт ступить і на землю інших європейських країн, – наголосила Оксана Яворська.  

Жінка каже, росіяни, мабуть, пройшли через задній вхід, оминувши коридор «ганьби», який їм організували українці.

– Думаю, вони боялися, що ми облиємо їх фарбою чи закидаємо яйцями. Представників рф ми так і не побачили, додає Оксана.

Оксана Яворська каже, росіянам у Відні делегати були не дуже раді. Їм заборонили відвідувати інші заходи поза рамками засіданням ОБСЄ, зокрема Віденський бал, назвавши можливу участь рф у ньому – «танцями на крові українців».

Жителька Тернопільщини також розповіла, що українські громадяни у Відні організовують акції протесту та різноманітні події, приурочені до річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну. Загалом українці тут дуже активні – волонтерять, допомагають біженцям, передають гуманітарну допомогу.  

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

15.05.2024 soroka
Кличко передав від громади Києва захисникам автомобілі, системи РЕБ та техніку для роботи БПЛА
Мер Києва Віталій Кличко передав 411 батальйону безпілотних авіаційних комплексів автомобілі та техніку на 51…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3688.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.