Дружина військового з Тернополя створює автентичні силянки, які можна передавати у спадок (фото)

Опубліковано в Історія тижня 24.01.2023

«Нищимо ворога не тільки зброєю, але й красою»…

Так про своє нове захоплення розповідає тернополянка Марічка Вовчок. Вона створює автентичні українські силянки – борщівський «язик».

У такий спосіб дівчина не лише відроджує давнє ремесло, а й допомагає Збройним силам України. Кошти від продажу прикрас Марічка передає на потреби бригади, у складі якої боронить Україну її чоловік Олександр.

Силянка – давня українська прикраса з бісеру. Має вигляд кольорового коміра-намиста з підвісками, які частково покривають груди.

Про ідею створення борщівського «язика» та любов до всього українського Марічка Вовчок розповіла «Сороці».

Далі – від першої особи.

Встигнути до Різдва

Я давно стежу у соцмережах за різними майстрами та крамницями, які плетуть прикраси з бісеру. Саме такого виробу не бачила ще ніколи. Якось натрапила на світлини з фотосесії моєї знайомої пластунки Уляни Явної зі Львова. Вона колекціонує старовинні вишиті сорочки. На цих фото Уляна була одягнута у дуже красивий борщівський «язик». Коли я побачила його, то вже не змогла забути. Так і познайомилася з цією прикрасою.

Два місяці тому вирішила, що хочу відтворити власноруч таку ж силянку. Намалювала орієнтовну схему, купила бісер і приступила до плетіння. Через нестабільну ситуацію з електроенергією робота затягнулася. У мене була мета – встигнути до Різдва. Перед святом я посилено взялася за роботу, тож зустрічала Різдво і Святвечір вже з борщівським «язиком» на шиї. Усі були в захваті, компліментів я отримала вдосталь.

Кошти – на ремонт автівок ЗСУ

Мій чоловік у лавах добровольців захищав Україну ще до початку повномасштабної війни. А після 24 лютого він знову взяв до рук зброю, не вагаючись. З початком війни я звільнилася з роботи і почала займатися волонтерством. Хотілося бути максимально корисною, допомогти своїй країні та своєму чоловіку. Кілька місяців я днями і ночами працювала у волонтерському штабі, а влітку вирішила, що потрібно повертатися на роботу.

Коли Сашко пішов на війну, в нашому домі стало дуже пусто і сумно. Тож я шукала заняття, яке б допомогло оговтатися, відволікло від поганих думок. Заодно хотіла, щоб воно було корисним й безпосередньо нашим бійцям. Тож вирішила, що плестиму силянки на замовлення, а кошти від їх продажу відправлятиму у підрозділ, де воює мій чоловік. Він також ремонтує автівки, адже в мирному житті займався діагностикою автомобілів. «Життя» машин на війні дуже коротке. Через постійні обстріли та бездоріжжя потрібно регулярно ремонтувати авто. Відповідно, треба чимало коштів, тож я вирішила з цим допомогти чоловіковій бригаді. У такій синхронізації з воїнами ми нищимо ворога не тільки зброєю, а й красою!

«Язик» можна передавати у спадок

Стараюся плести ці «язики» максимально якісно. Важливо, щоб прикраса була довговічною. Ще одна мета, з якою я створюю силянки, полягає в тому, щоб дівчата передавали їх у спадок своїм дітям, а потім онукам, правнукам… Такі прикраси колись плели у шкільних гуртках з бісероплетіння. Думаю, якби не війна, це ремесло за кілька років взагалі б зникло. На жаль, у спадок від моїх бабусь я не отримала нічого, тож вирішила, що хочу зробити щось власноруч та, коли прийде час, передати своїм дітям. Було б дуже круто мати річ, яку передаватимуть з покоління в покоління.

«Працюю навіть при свічці»

Якщо не враховувати відключень електроенергії та офісної роботи, то таку прикрасу я створюю за 3-4 дні. Звісно, потрібно й деякий час, аби відпочили очі, бо для них це дуже напружена справа. Буває, що приходжу з роботи і починаю плести силянку при свічці, потім вмикають світло і робота затягується до 2-ої години ночі. Розумію, що взяла замовлення, люди чекають, тому дуже відповідально до цього підходжу.

Кожна силянка – неповторна

Борщівський «язик» – прикраса гармонійна-кольорова. Основа – чорний колір. Характерні для цієї силянки також зелений, жовтий, червоний. Кольори дуже різноманітні, однак обираю такі, щоб не разили очі. Конструкція борщівського «язика» давня, я створюю копію 1930-х років, проте його можна трішки осучаснити, змінювати кольори, щоб личили під стиль конкретного вишитого одягу. Я намагаюся зробити для кожного унікальну силянку, щоб такої точно ніхто не мав. Замовлення надійшли вже з США, Іспанії, Німеччини. Замовив борщівський «язик» у мене й побратим-пластун з фронту. Думаю, це буде дуже гарним подарунком для дружини, дівчини чи посестри.

Наголошу, що силянку можна одягати не тільки до традиційного українського вбрання, а й до звичайних суконь, блуз чи кофтинок. Ця прикраса точно зробить ваш образ особливим.

«Війна навчить українців мати гарну пам’ять!»

Зараз активно популяризують все українське, у тому числі мистецтво. Це дуже тішить, що такі речі як, наприклад, борщівський «язик» не відходять у вічність разом з нашими пращурами. Російсько-українська війна – це також війна за нашу культуру! Вона стала стимулом ще більше пізнавати і цінувати усе українське. На жаль, наша нація має дуже коротку пам'ять. Є люди, які вже почали забувати звірства росіян у Бучі, Ірпені. Зараз вони знову слухають російську музику. І це неприпустимо!

Мого дідуся на Різдво забрали в Сибір через те, що він розмовляв українською та був членом УПА. У засланні він пробув 9 років. У нашій сім’ї цього не забули і не забудуть ніколи!

Вважаю, що однією з причин цієї війни є те, що ми не до кінця очистили наш простір від всього москальського і легко забули те, як ворог нищив все українське не одне століття. Надіюся, ці страшні часи закарбуються в нашій пам’яті назавжди і ми робитимемо все можливе, аби більше ніколи цього не допустити. Заради майбутнього України, заради майбутнього наших дітей!

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

15.05.2024 soroka
Кличко передав від громади Києва захисникам автомобілі, системи РЕБ та техніку для роботи БПЛА
Мер Києва Віталій Кличко передав 411 батальйону безпілотних авіаційних комплексів автомобілі та техніку на 51…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

VuwU5xVlQYg.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.