«Дві курки і сесія здана»: відверта розмова з вчителькою (фейлетон)

Автор  Олена Пахомська Субота, 27 квітня 2019 17:13

Ваша дитина дуже здібна і вона точно отримає золоту медаль, але ви ж розумієте, що для цього потрібно підійти до вчителів… – сказала метр сільської школи матері п’ятикласниці.

Мабуть, не дивина, що все у житті можна купити та продати. Проте питання: чи потрібно це робити тому, хто задовольняється тим, що має, або самотужки досягає потрібного?

Розтріпане волосся, недоречний одяг, розваги посеред уроку та читання по складах – ні, це не  першокласниця, це гуру науки, яка підкаже, як ти маєш здобувати знання.

Її постійними супутниками є шоколад, алкоголь, екзотичні фрукти, кава та, навіть, речі для гардеробу. Ця дамочка не погидує нічим. Недурно ж вона винесла півгосподарства за свій диплом бібліотекаря.

Правду кажуть, хорошу людину помічають та призначають на відповідні посади. Так-от, і Надію Олегівну помітили. Важко, мабуть, було не оцінити клітчанні сумки всякої всячини, яку та таскала у кабінет директорки.

Такі старання дали початок новій посаді.

Спершу її назначають вчителем світової (тоді ще зарубіжної) літератури, а згодом і української мови. Хто довірив такі важливі предмети вести запитаєте ви? Міністерство освіти і науки, мабуть? Ні, її побачили куди важливіші люди – очільниця школи, така ж сама дипломована спеціалістка. Назначила, бо знає як важко за цукор, свинину та гроші проторити свій шлях до олімпу.

– Пані Надію як вам вчити дітей?

– Нормально, від дня вчителя до восьмого березня якось тягнемо той матеріал, але я ще ввела святкування днів народжень, дня Св. Миколая, посиденьки за смачненьким перед новим роком, проводи на канікули та «дємбєля» із них. Живемо як можемо.

– Чому ж так мучитися, якщо це не ваше?

– Як не моє, а квіти та інші презенти, тоді кому дістануться. Візьмуть та з й забудуть таку хорошу традицію як пакети для вчителів.

– А не краще переключити дітей більше на заняття, аніж на розваги та відпочинок?

– Вони ще наробляться по собі знаю. Нехай батьки поки можуть, то балують і їх, і мене.

– Вам не соромно вимагати хабарі?

– Та що ви це ж хіба взятка. Це увага до вчителя, шкільного наставника.

– Так ви приділяєте більше уваги тим дітям, чиї батьки носять?

– Авжеш, я людина слова. Сказала допомагатиму у навчанні, то й виконую.

– Чому ж тоді не проведете додаткові уроки?

– Тьху, я й домашнього не задаю. Навіщо? Вдома стільки справ, то посадити картоплю, то викопати…

– Як же діти навчатимуться після закінчення школи в університетах?

– Дві курки і сесія здана.

– А як же ЗНО?

– Ті кому треба, то підуть до наших вчителів на приватні уроки та й усе вивчуть.

– Чому ж ваші колеги не вчать цього на звичайних заняттях, у рамках програми?

– Ну, не всім же це потрібно, що Василь буде робити поки Ірина виконуватиме завдання, нехай краще веселу історію розкаже. Йому ж і так все наперед відомо не пропадати тим городам і техніці, трактористом буде…

Зображення: з відкритих джерел

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів
Бійці 55 батальйону знищують московських окупантів за допомогою бомбардувальних дронів, які закуплені мерією Тернополя. На…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3811.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.