Тернопільські медики досліджують «підступну» хворобу, що деколи призводить до смерті

Опубліковано в Проблемне 25.07.2017

Ситуація в Тернопільській області, яка склалась із кліщами, а точніше із небезпечним захворюванням, яке вони переносять – хворобою Лайма, є критичною та викликає занепокоєння. Починаючи з 2015 року і до сьогодні науковці Тернопільського державного медичного університету взялися досліджувати цю проблему та беруть участь в декількох проектах, які стосуються цієї теми. Проведені тернопільськими науковцями дослідження показали, що значна частина в Тернопільській області не лише лісників, військовослужбовців, а й її мешканців є заражені інфекцією, яка викликає хворобу Лайма.

Першим проектом, з якого розпочалось активне дослідження кліщів та інфекцій, які ці членистоногі переносять, став спільний українсько-польський проект «Дослідження епідеміології, патогенезу, клініки та профілактики бореліозу» (між Державною Вищою школою ім.. Папи Іоанна Павла ІІ в Білій Підлясці та ТДМУ ім. І.Горбачевського). Роботу над ним розпочали в 2015 році, а сама співпраця відбувається в рамках науково-дослідницьких проектів Європейського Союзу.

В рамках саме цього проекту тернопільські науковці провели клінічно-лабораторні дослідження лісників області щодо інфікованості на збудник Лайма – борелії. Результати досліджень були шокуючи ми.

- І в нас в області, і в західній Україні, і в лісистих областях України склалася вкрай критична ситуація через інфекційне захворювання, яке називається хвороба Лайма. В чому критичність цієї ситуації: справа в тому, що різко загострилась епідеміологічна ситуація, різко збільшилась частота захворюваності на Лайма – захворювання, яке передається кліщами. Наш медичний університет досліджує епідеміологію хвороби Лайма в Україні, патогенез; ми також пропонуємо схеми лікування, реабілітацію і профілактику. Ми дослідили всіх лісників Тернопільської області. Виявилось що 43% всіх лісників області мають в крові антитіла до борелії, яка власне і є збудником хвороби Лайма. Сироватку хворих і наших лісників ми висилали в США. Там підтвердили всі наші аналізи, - розповідає ректор ТДМУ, професор Михайло Корда.

Другий спільний проект з Інститутом медицини села у Любліні дав можливість проводити дослідження кліщів на інші інфекції, які в свою чергу можуть призвести до інших небезпечних хвороб.

- В нашій області ми діагностували такі нові види борелій, як Міуматоіу; збудники таких хвороб, як анаплазмоз та ерліхіоз. Вони також передаються через укуси тих самих кліщів. Ми дослідили різні групи населення, а також встановили групи ризику. До них належать лісники, мисливці, люди, які працюють на природі. Є люди, які перенесли колись хворобу і в них зберігся імунітет. Є такі, хто має хворобу Лайма або ж антитіла в крові, тобто поки тільки інфіковані. Відсоток таких людей дуже великий, - каже професор і завідувач кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами ТДМУ, а також координатор проектів з Лайм-бореліозу Михайло Андрейчин.

Крім того, для дослідження були відібрані й кліщі від людей з різних мікрорайонів Тернополя. 25% цих тварин були заражені інфекцією Лайм-бореліозу, 18% - анаплазмозом, 10-12% мали борелію Міоматоіу. Також траплялися кліщі, заражені 2-3 інфекціями одночасно.

За словами Михайла Андрейчин, попри такі невтішні результати, здивувало науковців й недостатнє знання або ж його цілковита відсутність про інфекції, які переносять кліщі, хворобу Лайма та її наслідки в населення. Зокрема й в тих, кого віднесли до груп ризику. А як зазначають науковці, незнання наслідків укусу кліща або ігнорування власне укусу в окремих випадках може призвести нить до летальних наслідків.

- Хвороба Лайма дуже підступна. Часто люди або не помічають, що їх вкусив кліщ або ж помічають, але не надають цьому важливого значення. Хвороба може довгий час не проявлятись: не буде жодних симптомів або буде незначне почервоніння в місці укусу кліща, а проявиться через років 10-15 нейробореліозом (вражається головний мозок). Хвороба Лайма може вражати суглоби, серцево-судинну систему тощо. Нерідко, коли хвороба запущена, то вона закінчується смертельним наслідком, - попереджає про небезпеку ректор ТДМУ, професор Михайло Корда.

Медики закликають тернополян, якщо ті виявили на собі кліща, негайно звертатись до лікарів по допомогу; ні в якому разі не витягувати кліща самостійно (це може призвести до того, що він злякається незрозумілих, різких дій і впорсне отруту з інфекцією в кров. Або ж люди можуть видалити частину цієї тварини, а іншу залишити в тілі, тим самим допустити зараження).

Крім того, після видалення кліща пацієнтів закликають попросити лікарів віддати цього членистоногого або ж його частину для проведення діагностики. Вона допоможе з’ясувати чи був кліщ перенощиком інфекції та чи є загроза зараження. Якщо результати позитивні, науковці закликають тернополян здавати кров на аналізи, лікуватись та не ігнорувати цю хворобу чи її інфекцію.

За словами медиків, симптоми Лайма можуть бути найрізноманітнішими і уражати різні органи чи системи організму:

- Лайм має гостру, підгостру і хронічну стадії. Симптоми гострої стадії: незначна температура, збільшення лімфовузлів, розлади шлунково-кишкового тракту. Ці прояви досить короткотривалі і населення не звертає на це увагу. Яскравим же проявом гострої стадії Лайма є почервоніння в місці укусу – мігруюча еритема. Вона деколи може з’явитись через тиждень, місяць після укусу. Хронічна стадія, яка розвивається через роки, характеризується ураженням опорно-рухової, серцево-судинної системи. Пацієнти мають проблеми з запаленням суглобів, мігруючими нічними болями суглобів, грижами хребта, патологічними переломами, порушенням серцевого ритму, міокардитами, алергічними захворювання шкіри, дерматитами, може проявитись навіть рожевий лишай Жибера. При нейробореліозах можуть спостерігатись психози, розсіяні склерози. Може розвинутись навіть синдром хронічної втоми, - пояснює доцент кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами ТДМУ Марія Шкільна.

 

До слова, як розповів ректор ТДМУ Михайло Корда, вже найближчим часом подібні дослідження проводитимуть в Житомирській, Рівненській, Луцькій, Волинській, Закарпатській, Сумській областях. Ця робота проводиться в рамках науково-дослідної програми на 2017-2019 роки «Вивчення епідеміології, патогенезу і клініки Лайм-бореліозу в ендемічних регіонах України, в тому числі в Тернопільській області, та вдосконалення його діагностики, терапії, реабілітаційних заходів і профілактики». На програму передбачені кошти з Держбюджету.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.